Българска Морска Камара Bulgarian Chamber Of Shipping

Новини

Андрей Ковачев: Готов съм да бъда медиатор по проблемите на морския сектор

Във Варна се проведе Европейски ден с участието на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. На събитието мнения дадоха експерти от морския сектор, студенти от морските ВУЗ-ове и граждани. Дискутирани бяха темите "Същност и проблеми на Черноморската стратегия" и "Възможности на Черноморската програма за трансгранично сътрудничество за провеждане на интегрирана морска политика".

Във Варна се проведе Европейски ден с участието на д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. На събитието мнения дадоха експерти от морския сектор, студенти от морските ВУЗ-ове и граждани. Дискутирани бяха темите "Същност и проблеми на Черноморската стратегия" и "Възможности на Черноморската програма за трансгранично сътрудничество за провеждане на интегрирана морска политика".

Морският сектор беше представен от председателят на Българска Морска Камара к.д.п. Богдан Богданов, к.д.п. Александър Александров (Българска Асоциация на Морските Капитани) и к.д.п. Никифор Герчев (БУЛСАР).

Студентите от ТУ-Варна поставиха пред д-р Ковачев, проблемите с опазване чистотата на Черно море и бяха подкрепени от колегите си от Висшето военноморско училище по проблемите, които държавата, трябва да реши във връзка с морското образование, като част от европейската политика. Представителите от двете учебни заведения поставиха и проблемите по спасяване на човешки животи на море, като подчертаха, че събитията от последните години доказват невъзможността за реакция от страна на българските сили.

По време на обсъждането, д-р Ковачев посочи основните направления на Черноморската стратегия и важността й за Европейския съюз. По думите му е необходимо ясно разбиране, че сътрудничеството е основно, при провеждане на интегрираната европейска морска политика. Той заяви, че неодобрява предложенията за създаване на Черноморски съюз.

Председателят на Българска Морска Камара, к.д.п. Богдан Богданов зададе конструктивен въпрос: какво ще интегрираме, щом държавата няма национална морска стратегия, като приложи доказателства от проведения във Варна, Национален форум "Морската и речна индустрии - един от основните национални икономически приоритети на България".

Политическият етикет, не позволи на д-р Ковачев да коментира действията (или бездействията, б.р.) на изпълнителната власт, но подчерта, че ясно разбира проблемите на морския сектор в България.

"Трябва да си сляп за да не разбираш важността на морската и речната индустрии", коментира, д-р Ковачев.

Той остана изключително изненадан, че не е било обърнато внимание от страна на институциите по проблемите поставени на Националния форум "Морската и речна индустрии - един от основните национални икономически приоритети на България".

"Изпратил съм писма до много институции",  коментира той и добави, че не може да обясни липсата на официални лица, освен присъствието на изпълнителният директор на ИАМА к.д.п. Сергей Църнаклийски, по време на форума.

Пред събралата се аудитория к.д.п. Никифор Герчев постави проблемите на търсенето и спасяването в Черно море и ги обвърза с "острата необходимост от сътрудничество между страните в региона", но категорично подчерта, че първо е необходимо изграждане на родни структури.

Капитан Герчев, отправи послание към д-р Ковачев: "Ако знаете какви са ни възможностите и какво може да стане, просто няма да можете да спите".

Морските експерти призоваха, д-р Ковачев за активното му включване в подкрепа на поставените от тях проблеми пред институциите, които до момента са "обърнали гръб на морето и за тях то остава само туристическа дестинация".

Андрей Ковачев заяви пред събралите се, че ще поеме инициативата и добави: "Готов съм да бъда медиатор между Вас и институциите" и добави, че се направи всичко възможно поставените от морската общественост проблеми да достигнат до властимащите и да бъдат взети мерки за решаването им.

Източник: Maritime.bg

Важно

Център за работа с морската общност и медиация към Българската морска камара.

Вторник:     10:00 – 12:00   14:00 – 16:00
Четвъртък:  10:00 – 12:00   14:00 – 16:00

За контакти:

9000 Варна , пл.Славейков №1,
Пристанище Варна (Срещу Дирекция „Морска администрация“)
тел.:  052/ 692116 ,
моб.: 0885 967150,
е-mail: office@bcs.bg,
web: http://bcs.bg
 
В ПОДКРЕПА НА МОРЯКА И МОРСКИЯ БИЗНЕС

Анкета

Да се премести ли ИА Морска Администрация от София във Варна?

Варна

ясно небе

8°C

Петък

 • 08:22
 • 17:33
 • Max: 16°C
 • Min: 7°C
 • 77
 • 1007
 • 1.54
 • Събота
  • 11°C
  • 6°C
 • Неделя
  • 12°C
  • 8°C
 • Понеделник
  • 16°C
  • 10°C

Валутни курсове

EUR EUR

1.95583

USD USD

GBP GBP

CHF CHF